Pelsbranchen Indefra med Anders Agger

Spændende dokumentar på vej til efteråret om den danske pelsbranche og Kopenhagen Fur

Til efteråret starter en ny sæson af DR dokumentarprogrammet, "Indefra med Anders Agger". Her kigger han i et af hans programmer nærmere på den danske pelsbranche, og hvordan den navigerer mellem dyrevelfærd og én af Danmarks største eksportsucceser. Anders Agger er den kompromisløse og objektive journalist, som har påtaget sig opgaven at udvælge og vise et nøgternt billede af enten en branche, en stilling, en person eller en problemstilling i det danske samfund. Hans tilgang er uimponeret og ærlig, og han er meget jysk i hans tilgang til tingene. Han vinder derfor også mange danskeres tillid, netop fordi han er i øjenhøjde og får ting ned på jorden og gør dem forstålige og håndgribelige.

I den nye sæson af ”Indefra med Anders Agger” stifter han bekendtskab med den danske pelsbranche, en branche som er både hadet og elsket, da de etiske spørgsmål omkring pels altid har delt vandene og været emne for megen diskussion. Han har i en måned fulgt verdens største auktionshus, Kopenhagen Fur. En andelsforening som er ejet af de danske minkavlere, og som repræsenterer én af Danmarks største eksportsuccesser.

Hos Furbazaar.dk sælger vi pelse til forbrugeren på nettet. Næsten alt vores pels kommer fra Kopenhagen Fur, og vi er meget spændte på at se om Anders Agger kan kaste lys over branchen og skabe forståelse hos dens mange kritikere. For os som til dagligt er i branchen er vi stolte af, at være en del af den og vi ved hvor meget man specielt hos Kopenhagen Fur går op i dyrevelfærd og at produktionsforhold er i den absolutte top. Vi oplever dagligt kritikere og angreb fra privatpersoner i form af kommentarer på de sociale medier, hvor man tror at mink bliver flået levende ude på de danske minkfarme. Det er nogle gange lidt lige som religion for folk. En vrangforestilling som vi håber Anders Agger med han dokumentar kan dæmme op for, da dyrevelfærden på de danske pelsdyrfarme er den højeste overhovedet.

Danmark er ét af de mest positivt stemte lande overfor pels

De seneste 10 år er der sket rigtig meget i den danske pelsbranche. Der har været nogle brodne kar som blev belyst i offentligheden, noget der gik ud over hele branchen, men som man senere hen har fået en meget stærkere og åben branche af. Blandt de danske politikere er Kopenhagen Fur og dansk pelsdyravl generelt meget vellidt. Noget som naturligvis også smitter af på den generelle opfattelse hos danskerne. Selvom vi synes der herhjemme er meget uvidenhed omkring pelsproduktion, så er kritikken imod den danske pelsbranche ingenting i forhold til hvad man f.eks. ser i lande omkring os, som eksempelvis Sverige, England og Tyskland. Her sælger vi hos Furbazaar også til, på enten furbazaar.de eller furbazaar.com, og det er vores opfattelse at der er lang vej igen for den internationale pelsbranche, før den får bevist sin uskyld. Der er altid nogle dårlige eksempler som ødelægger det for resten, og så starter man lige som forfra i folks bevidsthed. Dernæst er det bare et holdningsspørgsmål man aldrig hverken kan, eller skal blive enige om, lidt lige som religion. Om forståelse kan være nøglen må tiden vise.

En dansk verdenssucces

Pels fra Danmark er en dansk verdenssucces, og faktisk noget vi danskere burde være stolte af, på lige fod med vores designklassikere og arkitektur - Pels fra Danmark bliver produceret af danske avlere og deres familier, som oftest ses der går igennem generationer. Her har man kæret for avl, velfærd og kvalitet igennem mange år, således Danmark den dag i dag, kan stå som leverandør af verdens bedste pelsskind til et verdensmarked, hvor efterspørgslen er så stor.

Vi er spændte på om det er det samme Anders Agger kommer frem til, og om hans tilgang til pels kan være med til at kaste lys over branchen.