Bæredygtighedsklitsermærker・mink pels eller faux pels?

smuk pelsfrakke, design-selv kollektion - furbazaar

Bæredygtighed er efterhånden ved at være et udtalt ord i modebranchen, og det er en god ting. Som forbruger kan det være svært at gennemskue, hvilke valg der er de mest bæredygtige og hvorfor.

Flere og flere modebrands lancerer bæredygtighedsklistermærker, som er til hjælp for forbrugeren i afkodningen om, hvilke produkter, der er mest bæredygtige. Det kan f.eks. være indenfor miljøbeskyttelse, arbejdsforhold, klimavenlige materialer, dyrevelfærd og etik.

I den danske pelsbranche er der også blevet udviklet et meget ambitiøst bæredygtighedsklistermærke. Det er et videnskabsbaseret dyrevelfærdsprogram kaldet WelFur, der frivilligt blev indledt af den europæiske pelsektor i 2009.  

WelFur er ubetinget verdens mest avancerede dyrevelfærdsprogram, der skal implementeres på kontinentalt plan.                

Alt i alt har WelFur-systemet tre mål:

  • At levere et pålideligt dyrevelfærds vurderingssystem på bedriften baseret på videnskabeligt dokumenterede foranstaltninger og uafhængige tredjepartsvurderinger.
  • At forbedre dyrevelfærden ved at analysere bøndernes vurderingsdata og uddannelse.
  • At give forbrugernes gennemsigtighed om velfærdsstatus på europæiske pelsplanter ved at offentliggøre vurderingsdata.

Velfærdsvurderingsprotokollerne for pelsdyr (mink og ræv) udvikles af uafhængige videnskabsfolk på syv europæiske universiteter og blev offentliggjort i 2013 og 2014. Disse protokoller fungerer som videnskabsbaserede "manualer" for de tredjeparter, der vurderer den enkelte pelsbrug.

Baseret på principperne for det Europa-Kommissionens finansierede Welfare Quality-projekt tager programmet en mangfoldig tilgang til dyrevelfærd, der tager højde for alle vigtige velfærdsparametre, herunder dyrets positive og negative følelser, sundhed og naturlig adfærd.

Når det kommer til pels, opstår spørgsmål om etik og bæredygtighed ofte. Vi har de sidste par år været vidne til at flere modehuse bevæger sig i en pelsfri retning. Og hertil opstår faux/real debatten igen.

Det kan nemlig være nemt at tro at faux pels er et mere etisk og måske også et mere bærdygtigt valg end naturlig pels, da dyr ikke er skadet for produktets skabelse, men virkeligheden er bare, at faux pels de fleste gange er meget mere skadelige for miljøet end naturlig pels.

Men hvad består faux pels helt præcist af contra naturlig pels?

Faux pelse er typisk lavet af syntetiske polymere fibre, såsom akryl, modacryl og / eller polyester, som alle er i de væsentlige former for plast. Disse fibre er fremstillet af kemikalier som stammer fra kul, luft, vand, råolie og kalksten. De råvarer, der bliver anvendt i fremstillingen af faux pelsskind kan komme fra enten et pulver eller en pellet form.

Disse smeltes og bliver lavet til en slags fiber, som kan væves med. Derefter klippes og trimmes metervaren indtil du har det færdige faux pels materiale. Som vi alle ved er plastikfibre yderst skadeligt for miljøet og for vores dyreliv og igennem faux pels materialets levetid vil millioner af Micro plast partikler blive spredt ud i miljøet og gøre skade.

Den naturlige pels bliver selvfølgelig også behandlet med kemikalier under dets fremstilling i garvnings processen, det skal til for at den kan få en lang levetid og for at styrke pelsen og læderet. Dette bliver dog gjort under kontrollerede forhold og med ansvar for genanvendelse og afskaffelse af fremstillingsprodukterne, samtidige er det milde og naturlige kemikalier.

Pels produkter går også under navnet slow fashion, da pels har en lang levetid og ofte går i arv i flere generationer. Pels er samtidigt et taknemligt materiale at arbejde med for designerne, derfor kan en pels altid re-designes alt efter trend og ønskede snit. Pels branchen gør meget ud af at have en cirkulær økonomi, som bidrager stort til det bæredygtige aspekt af naturpels. Den naturlige pels er et organisk og et bionedbrydeligt materiale.

Prøv at føl dig frem når du skal vælge din pels, brug dine hænder til at mærke og brug dine øjne til at se. Naturlig pels har en meget høj kvalitet og det bidrager yderligere til et nydelsesværdig og et æstetisk bæredygtigt produkt.