Er ægte pels bæredygtigt?

Pels er et organisk og naturligt materiale, vis skønhed vil forblive i mange år, da pels også er et holdbart materiale, hvis det bliver behandlet ordenligt. Sat op mod andre tekstiler, er pels en af de eneste mode genstande, der kan blive givet videre til næste generationer, som også for massere af godt ud af det. Så længe som historien kan tage os tilbage, har os mennesker brugt pels, som tøj til at holde os varme. Det er også derfor, at pels bliver set som det ældste stykke tøj, som globale råvarer indenfor mode, der også bliver brugt på catwalken i hele verden.

Nogle mennesker tror at for at være bæredygtig, skal man bruge syntetisk pels, der desværre normalt er lavet af petroleum, der selvfølgelig er en ikke-vedvarende ressource. I nutidens verden oplever vi store problemer med produktionen, transporten og specielt afskaffelsen af falsk pels eller petrokemikalier, som det faktisk blivet kaldt, der skaber store miljøorienterede problemer. Ligesom andre plastikker, der ikke bliver nedbrudt af naturen, forbliver disse falske pelse på lossepladser i tusinde år. 

Men hvordan kan pels være bæredygtigt, når det bliver garvet og farvet?

Produktionen af pels er blevet nævnt før, og det kan intet andet end være bæredygtigt. Garvningen og farvningen foregår med milde kemiske processer og teknikker, der har til formål at styrker pelsen samt læderet. De kemikalier, vi bruger, er uden tvivl nogen, du allerede kender. Det er nemlig, køkkensalt, savsmuld, kartoffelmel, lanolin samt andre naturlige ingredienser.

Regulationer og miljøorienterede kontrol sikre, at der ikke er noget skadeligt spildevand tilbage. Hvilket er en vigtig faktor i forhold til bæredygtighed. På grund af nogle dyr kun bliver avlet pga. deres pelse, såsom mink, stræber man efter 100% brug af dyret. Skindet bliver brugt til beklædning og accessories, resten blivet enten brugt til gødning, kosmetik, biodiesel og til andre genbrugsformål. Det er på lige fod med fx. kaniner. Kaniner bliver avlet til fordel for kødindustrien, som smider skindet ud. Så i stedet for at smide skindet væk, bliver det brugt til at lave luksuriøse pelsjakker samt andet.